Ventilatie

Ventileren …. omdat een geventileerd huis of gebouw je leefomgeving gezonder maakt.

Het is een toenemende tendens om gebouwen en woningen beter te isoleren en ‘luchtdicht’ te maken. Hierdoor wordt er echter nog weinig verse lucht op een natuurlijke wijze binnengehaald. En kunnen vocht, bacteriën en onaangename luchtjes de ruimte spontaan niet verlaten. Dit komt een gezond binnenklimaat echt niet ten goede!

Het debiet van ventilatie is afhankelijk van het aantal personen en dieren die in een ruimte verblijven, van de aard van de verontreiniging en van de productie van vocht of koolstofdioxide.  Daarom bestaan er verschillende normen afhankelijk van de ruimte of het gebouw. Deze normen zijn in België geregeld in het EPB-decreet. In Nederland zijn de normen bepaald in het Bouwbesluit.

Vandaar is ventileren de boodschap en tevens de oplossing!

Tijdens het ventileren of verversen van lucht wordt de vervuilde lucht in een ruimte vervangen door zuivere lucht. Dit kan op een natuurlijke wijze (ongecontroleerde ventilatie) gebeuren maar het kan ook mechanisch (gecontroleerde ventilatie). 

 

Soorten ventilatie

De praktijk leert dat ventileren op natuurlijke wijze niet volstaat. Voor een optimale ventilatie kan u best rekenen op een degelijk ventilatiesysteem van Air Service Center. Hier heeft u de keuze uit verschillende systemen op uw maat.

Ventilatiesysteem A = natuurlijke ventilatie

Kiest u voor een dergelijk systeem, dan gebeuren de toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht op een natuurlijke wijze . Via ventilatieroosters circuleert de lucht door een verticaal kanaal.  Bij dit systeem bent u echter steeds afhankelijk van de weersomstandigheden… teveel koude tocht bij winderig weer of te moeizame ventilatie bij mist. Bijkomend nadeel is dat het weinig esthetisch is als een trekkende schouw van minstens 1 meter op uw dak wordt geplaatst.

Ventilatiesystemen B en C = combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie

Bij het systeem B gebeurt de aanvoer van verse lucht mechanisch via een ventilator. De vervuilde lucht wordt op natuurlijke wijze afgevoerd via ventilatieroosters op een trekkende schouw. 
Bij systeem C wordt – omgekeerd - de aanvoer van verse lucht op natuurlijke wijze via roosters geleverd. En voert een ventilator de vervuilde lucht mechanisch af. 

Beide systemen hebben echter behoorlijk wat nadelen. Denk maar aan de koude wintermaanden, waar via een dergelijk systeem al snel een onaangenaam tochtgevoel ontstaat. Bovendien laten ze in die periode uw energiefactuur gemakkelijk stijgen omdat de koude lucht extra dient opgewarmd te worden.  Verder kan het ventilatierooster een ideale verblijfplaats voor stof, spinnen en ander ongedierte worden en dient extra onderhoud zich aan. En buitengeluiden dringen via deze roosters ook nadrukkelijker uw woning binnen.

Ventilatiesysteem D = mechanisch ventilatiesysteem

Dit systeem regelt zowel de aan- als afvoer van lucht op mechanische wijze. Via regelbare toevoermonden wordt verse lucht aangevoerd en een ventilator zorgt voor de afvoer van de vervuilde lucht. Groot voordeel is dat op deze wijze de lucht permanent wordt gefilterd. Het ventilatiesysteem D heeft als enige vereiste het reinigen van de filters.

Wenst u echter bijkomend een warmterecuperatie? Dan kan u kiezen voor balansventilatie met ventilatiesysteem D.  Hier gebeurt de ventilatie met warmteterugwinning. Concreet betekent dit dat een warmtewisselaar de warmte uit de verbruikte lucht haalt en deze terug afgeeft aan de verse lucht.

Contacteer mij

Referenties

MobilUnit
Botel Ophoven
Brasserie Wheels
Shopping 1 Genk
Alex's
Maasmechelen Village
Hedgren
Maasmechelen Village
Roto Frank
Nijvel
Cremerie Chapeau
Zonhoven

Referenties Rechts

MPA
Lummen
G-Star
Maasmechelen Village
Superdry
Lille (France)

Onze garantie

  • Wij rekenen u geen extra verplaatsingskosten aan op uw eindfactuur.
  • Wij streven er naar u zo goed en snel mogelijk te helpen. Al uw vragen worden binnen de 3 werkdagen beantwoord.
  • Wij zorgen ervoor dat we alles steeds netjes achterlaten.